8. Asya Manda Kongresi 22 – 25 Nisan 2015 tarihleri arasında, İstanbul’da gerçekleştirildi.
İstanbul İli Damızlık Manda Birliği,Namık Kemal Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Asya Manda Birliği işbirliği ile düzenlenen 8. Asya Manda Kongresi İstanbul’da yapıldı.24 ülkeden 90’ı yurtdışından olmak üzere 180 katılımcının yer aldığı 8. Asya Manda Kongresi 22-25 Nisan tarihlerinde İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Salonu’nda gerçekleşti.
İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 8. Asya Manda Kongresi’ne; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, 8. Asya Manda Kongresi Dönem Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ural, Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği Merkez Başkanı Hüseyin Yılmaz, Büyükbaş Hayvancılık Araştırmaları Koordinatörü Önder Sözen ve sektör temsilcileri katıldı.
22 Nisan Çarşamba günü başlayan Kongre’de Asya Manda Birliği Dönem Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Soysal açılış konuşması gerçekleştirdi konuşmasında öncelikle kongreye yoğun katılımdan dolayı misafirlere teşekkür ederek, Manda Kongresinin Türkiye’de yapılmasının önemi, konuya ilişkin bilimsel araştırmaların ülke deneyimlerinin düzenlemelerine ilişkin tecrübelerinin paylaşımlarının önemini vurguladı. Asya Manda Kongresinin iki yılda bir yapıldığını söyleyen Soysal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının vermiş olduğu desteğe de teşekkür ederek, paydaşlarla yaptıkları işbirliği sonucunda, gerek mandacılık alanında gerekse diğer hayvan üreticiliği konusunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Toplantıda bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, Bakanlık olarak sürekli paydaşlarla işbirliği halinde olduklarını vurgulayarak “Hayvancılık bizim pozitif ayrımcılık yaptığımız bir alan. Bu yüzden sektörde önemli gelişmeler oldu” dedi.
Tarımdan Sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, hayvancılık sektörünün ekonomimizin üç ana başlığından biri olduğuna vurgu yaparak, son yıllardaki gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi. Günaydın, özellikle gündemin konusu olan mandacılığı geliştirmek için hep birlikte çalışmak gerektiğini belirtti.
İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, 8. Asya Manda Kongresi’nin İstanbul’da yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “İlimizdeki sektörel kuruluşlarla işbirliği yaparak hem İstanbul’umuzu en iyi şekilde tanıttığımıza, hem de sektörün sorunlarını detaylı şekilde incelediğimize inanıyorum” dedi.
İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ural ise, konuyla ilgili olarak, “Bugüne kadarki kongrelerde dünya çapındaki uzmanlar, manda konusunu her yönüyle, uzun vadeli projeksiyon ve bilimsel araştırmalar ışığında irdeledi. Sri Lanka’daki son kongrede, 8. kongrenin Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılma kararının alınmış olması önemlidir. Türkiye manda konusunda politika belirleyecek, söz sahibi olacak güçteki ülkelerden biridir” diye konuştu.
İstanbul’un, farklı kültürlerin buluşma noktası olma özelliği ve Asya ile Avrupa kıtalarını birleştirmesi, kongre merkezi seçimimizde önemli rol oynamıştır. Katılımcılarımız, sadece İstanbul değil Türkiye’deki birçok tarihi yerleri ziyaret etme fırsatına da buldular.
Ana kongremize ek olarak, 19-20 Nisan 2015 tarihleri arasında “Manda Üreme Biyoteknolojisi” konulu çalıştay düzenlendi.Konusunda uzman olan ve ülkemizde yok denecek kadar az olan manda suni tohumlaması ile ilgili Bulgaristan,Pakistan ve İtalya’dan davetli konuşmacı ve eğitmenler katılmışlardır.16 Manda Birliği Proje Teknik Elemanları ve Proje liderlerine mandalarda suni tohumlama ve üreme biyolojisi ilk gün slaytlarla anlatıldı ikinci gün uygulamalı suni tohumlama dersleri verildi.
Asya Manda Kongresine 26 Ülkeden 116 katılımcı yurt içinden 64 ve istanbul manda birliği üyelerinden 25 kişi olmak üzere toplamda 205 kişi kongreyi takip etme fırsatı bulmuştur.Namık Kemal Üniversitesi Zootekni Bölümü ve İstanbul Damızlık Manda Yet. Birliği Proje Lideri ayrıca Asya Manda Kongresi Dönem Başkanı Prof.Dr.M.İhsan SOYSAL önderliğinde kongre sunuları gerçekleştirildi.Ülkemiz Tarım Bakanlığı ,Namık Kemal Universitesi,Istanbul Büyük şehir belediye başkanlığı, İstanbul Manda yetistiricileri Birligi, Türkiye Manda yetistiriciler merkez birligi ,Dünya Manda birliği işbirliği ile düzenlenen etkinlik 22 Nisan Aksami Açılış kokteyli 23 Nisan Aksami Gala yemegi olmak üzere 1.gün 26 sözlü sunu ve poster çalışmaları 2.gün 32 sözlü sunu ve poster çalışmaları 3.gün 18 sözlü sunu ve poster çalışmaları yapılmıştır.
Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanlığının düzenlemiş olduğu Manda Fotoğraf Yarışmasının ödülleri Gala Yemeğinde sahiplerine verildi.Birinci gelen fotoğraf sahibine Balıkkesir il birliğinden Rabia Birkiye’ye bir adet diz üstü bilgisayar,İkinci Muş il birliğinden Maşallah Karakaya’ya Fotoğraf makinası, Üçüncü ise İstanbul İl birliğinden Mehmet Aksel’e tablet bilgisayar verildi.
Kongrenin 4.günü İstanbul Manda Birliğinin sponsorluğuyla Yurtdışından gelen misafirlere çiftlik gezisi düzenlendi.Silivri’de bulunan Türkiye’nin en büyük ve modern manda işletmesi ziyaret edildi ardından Eriş Yem fabrikası gezildi en son olarak örcünlü köyünde Ferdi ÖZKAN’a ait manda için yapılan sağım odası ;Dünya Manda Birliği,Asya Manda Birliği ve Prof.Dr.M.İhsan SOYSAL tarafından açılışı gerçekleştirildi.
Kongre sürecinde Dünya Manda Birliği Delegeleri Toplantısı ve Asya Manda Birliği Yıllık Olağan Kurulu Toplantıları yapıldı. Bir sonraki Asya Manda Kongresi’nin Hindistan’ın Hisar kentinde yapılması kararlaştırıldı.