İstanbul Manda Yetiştiriciler Birliği Üyeleri Yunanistan Manda Üreticilerini Ziyaret Etti.
İstanbul Manda Yetiştiriciler Birliği üyeleri 1-3 Mayıs 2015 tarihlerinde Yunanistan Serres Bölgesi Vironia’ deki Yunan Manda Üreticiler Kooperatif üyelerini ziyaret etti.
Kooperatif Başkanı Trifon Giantzidis ve Yunanistan Et ve Süt Kurumu (ELOGAK) Selanik Aristo Üniversitesi üyesi Prof. Dr. Andreos Geurguidus’ un Daveti ile gerçekleşen ziyarette İstanbul Manda Yetiştiriciler Birliği Başkanı Sezai URAL ve İstanbul Halk Elinde Manda Sürüleri Islahı Proje Lideri Prof. Dr. M İhsan SOYSAL liderliğinde 30 manda üreticisinin katıldığı gezide manda üretiminin yapıldığı Kerkini gölü Milli Parkında korunan alanın bütünleşik parçası kabul edilen bölgelerde yer alan 2521 mandaya ilişkin Üreticiler Birliğinin de Türkiye ve Yunanistan’ da ki manda üretimine ilişkin sunumlar yapılmıştır.
Toplantıda ülkemiz manda ürünleri üretimine ilişkin bir sunum yapan Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL Balkan ülkerinde üreticilerin bilgi, görgü ve deneyimlerini paylaşmalarının önemini vurgulamıştır. Düzenlenen Toplantıda İstanbul Manda Yetiştiriciler Birliği Başkanı Sezai URAL Yunanistan Manda Birliği Başkanı Trifon Giantzidis’ e bir plaket sundu. Ayrıca Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL’ da Prof. Dr. Andreos Georgoidus’ e bir plaket sundu.Toplantı ardından yapılan işletme ziyaretleri ve tüketici korumasına ürün özgünlüğünü belirlemeye yönelik ürünlerin coğrafi işaretleme uygulaması ile özgünlüğüne ilişkin damgalama ve işaretlemenin de uygulandığı et işleme ve paketleme tesislerinde sürecinde katılımcılar bilgi ve tecrübelerini paylaşmışlardır. Prof. Dr. Andreos Georguidus’ un yaptığı sunumda verdiği bilgilere göre 1950 yılında 90.000 olan manda sayısının 2011 verilerine göre 2000’ adedi ergin 3000 mandanın Yerinde Koruma Programları ile A. B. Prpgramları ile desteklerle korunduğu genel olarak ülkede 28 sürü 21 yerleşim birimi de olmak üzere Batı, Orta, Kuzey Yunanistan Aetoliakarnania, Artar, Fthiotida, Florina, Pella, Thessaloniki, Serrez, Rodop ve Evros yerleşimlerinde manda üretiminin olduğu belirtilmiştir.
Uygulanan A. B. Hayvancılık Sektör Genetik Kaynaklar Koruma Programlarında sürü soy kutuları oluşturma, ciltçilerin eğitilmesi içeriğinde bir çalışma yürütülmektedir. Genel olarak et olarak üretim amaçlanmışsa da Yunanca da “Kavourmes” diye ifade edilen Kavurma, tütsülenmiş sucuk, salam üretiminde kullanılmaktadır. Yunanistan’ da manda sürülerinde malak süt emzirme destekleri nedeniyle 9- 10 ay malaklar annelerini emmektedirler. Bu nedenle sağım yapılamamaktadır. Yunanistan’ da manda sütü fiyatları 5 Euro/ kg, kavurma içeriğinde et fiyatlarının ise 15 Euro/ kg olduğu bildirilmektedir.
ZİYARET EDİLEN KURUMLAR
Kerkini Gölü Bölgesi Yunanistan Manda Birliği Merkezi
Kerkini Gölü Bölgesi Et İşleme Tesisi
Turistik geziler :Dedeağaç-Gümilcine-Drama-Serres-Selanik-Kavala